9 Şubat 2017 Perşembe


"Sineklerin Tanrısı: İnsan Özünün ve Diktatörlük Çağının Anlatısı" Makalesinin Özeti


Sineklerin Tanrısı: İnsan Özünün ve Diktatörlük Çağının Anlatısı Makalesinde Willam Golding'in kurguladığı, küçük çocukları bir uçak kazası sebebiyle ıssız adaya düşmelerini ve burada yaşanan acımasız olayları anlatan distopya olan Sineklerin Tanrısı çözümlemesi yapılmıştır.


Mekan

Mekan olarak ıssız ada mekanının seçilmesi, uygarlıktan ve dış dünya insan topluluklarından kahramanların ayrılmasını sağlamaktadır. İnsanın doğasını ve özünü göstermeye çalışan bu romanda da, insanın tüm dış etkenlerden arınması izole edilmiş bir mekanda gösterilebilirdi.


Karakterler

Makaleye göre romanda 5 ve 12 yaşları aralığında seyreden çocukların kahramanlar olarak kullanılması insan doğasının getirdiklerinin gözle görülür biçimde görülmesi için idealdir. Bu yaş aralığındaki çocuklar medeniyetin ve uygarlaşmış insanlığın öğrettiklerinden, eğitimlerinden, alışagelmiş unsurlardan yetişkinlere oranla daha uzakta konum almaktadırlar. Dolayısıyla da ilk bahsedilen konuya, yani insan doğasına yakınlıkları da buradan kaynaklanmaktadır. Çocuklar insanın ilkel yönüyle ve insanın özüyle okuyucunun karşısına çıkar. Romanı okurken sadece çocukların karakter olarak kullanılması açıkçası ne kadar ilgimi çekmiş olsa da arkasında bu kadar derin anlam bıraktığını bilmiyordum. Karakterlerin kurgulanış amaçları, benim için kitabı daha da gizemli kıldı.

Kitabın Genel Mesajı ve Tartıştığı Konular

Sineklerin Tanrısı, yukarıda da bahsedildiği üzere insanın doğasının ve doğasında bulundurduğu vahşiliği tüm çıplaklığıyla göz önüne sermeyi amaçlayan bir eserdir. Kahramanlar, mekanın da yardımıyla insanların koyduğu toplumsal kurallar, kanunlar, sosyal statülerden, ahlaki değerlerden uzaklaşarak insan özünün ilkelliğini ve vahşiliği ortaya çıkarmışlardır. Roman; günümüzün yaşadıklarını, dünya güçlerinin egemenlik isteklerinin, var olan nefret ve şiddetin güncel olarak da anlaşılması üzerine anlatılmak istenenlerin anlaşılabilirliği ve bağlantı kurulabilirliğini korumaktadır. Eserin geçtiği zaman ne kadar acı bir zaman olsa da savaşın yakın zamanda tekrar yaşanabileceği göz önüne alındığında kitabın yeri benim için de ayrılıyor.

Kaynakça: Aşkaroğlu, Vedi. "SİNEKLERİN TANRISI: İNSAN ÖZÜNÜN VE DİKTATÖRLÜK ÇAĞININ ANLATISI." (2016): 357-71. 2016. Web. 8 Feb. 2017.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder