25 Şubat 2017 Cumartesi

Cebime Doldurduklarım & Araştıralım


Bu etkinlikte rolüne büründüğün kahramanla ilgili neler hissettin?

Rolüne bölündüğüm kişi Ralph'ti. Ralph lider kişilikli biri. Dolayısıyla oynadığım karakterin bu özelliği beni de etkiledi. Domuzcuk'a karşı bazı kaba davranışlarının olması sadece karakterimin gözümdeki iyilik seviyesini düşürdü. Yine de Ralph olduğum için gururluydum.

Sana sorulan soruları yanıtlarken nasıl hissettin?

Kitabı ve anlatmak istediklerini iyi anladığımı zaten düşünüyordum. Bana sorulan soruları yanıtlarken rahat ve özgüvenliydim.

Etkinlikte niçin kahramana soru sorma gereği duydun?

Bu etkinlikten seni en çok ne etkiledi? Neden?

Kitap okurken olan olaylar sadece gözümde canlanmıştı. Okuduğum sahneyi canlandırmak daha farklıydı. Olayları daha net anlamamı sağladı ve anlatılmak istenen daha çok kafama kazındı.

Distopya nedir araştırınız.

Distopya, ütopik anlayışın tersin savunan bir terim olarak kullanılır. Distopik ürünler veya eserler genel olarak otoriter-totaliter devlet modelini yada sistemi esas alır ve bunu okuyucuya eleştirisel iletide sunar.

“Sineklerin Tanrısı”ndaki distopya özelliklerini yazınız.

  • Sineklerin Tanrısı'nda çocuk imgeleri altından devlet ve devlet adamlarının baskıcı ve muhafazakar tutumlarını okuyucuya ortaya koyar ve eleştirir.
  • Kitapta çocukların düştüğü ada bir cennet benzetmesiyle başta kullanılsa da, bu ütopik mekanda distopik olaylar (çocukların birbirlerini öldürmesi, hırslarına yenik düşmeleri) geçmektedir. Bu da distopya ile ütopyanın aslında ne kadar ince bir çizgi olduğunu ve ütopyanın bir anda distopyaya dönebileceğini ortaya koyar.  
  • Kitap, ne kadar küçük çocukların iyimser adımlarla (demokrasi ortamı yaratma, iş bölümü) başlasa da sonradan adanın bir kabusa dönmesi, insanın doğasının vahşi olduğu gösterilir. Bu da insan doğasının aslında kendisinin distopik oldduğu gösterilmektedir.

William Golding ile ilgili bilgi toplayınız.

William Golding, 19 Eylül 1911'de İngiltere'de doğdu. Oxford Üniversitesi'nden mezun oldu. 1934'te Poems adlı eseri yayınlandı ve 1954'te Sineklerin Tanrısı adlı kitabıyla ün saldı. Sineklerin Tanrısı'ndan sonra yayınladığı daha güçlü bir edebiyat yapısına sahip olan kitapları maalesef Sineklerin Tanrısı kadar ilgi görmedi. 1988'te "Sir" ünvanını aldı ve 1933'te The Double Tongue adlı kitabını yazarken tamamlayamadan kalp yetmezliğinden hayatını kaybetti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder