12 Şubat 2017 Pazar

Video Oyunlarında Renkler ve Duygular adlı Makalenin Özeti

Evi Joosten'in, Giel van Lankveld'in ve Pieter Spronck'un ortak çalıştığı Video Oyunlarında Renkler ve Duygular adlı makalesinde insanların video oyunu oynarken, bazı renkler yardımıyla spesifik duygular hissettirilebileceği hipotezinin kanıtlanması anlatılmaktadır.

Deney

Yukarıda adı geçen üç araştırmacı, video oyunlarında renkler konusunda bir deney yapmıştır. Deneyde dört farklı duyguyla bağlantılı olan dört farklı renk, dört farklı durum için kullanılmıştır. Bu renklerin oyuncularda uyandırdığı duygular gözlendikten sonra SAM (Self-Assessment Manikin) (Türkçe karşılığı yok maalesef ama linkten ne olduğuna bakabilirsiniz: http://www.qu.tu-berlin.de/menue/forschung/laufende_projekte/joyofuse/joy_of_use/joy_of_use/measurement_methods/sam/ ) anketiyle oyuncuların duyguları ölçülmüştür ve sonuçlar değerlendirilmiştir.

Sonuçlar

Joosten, Lankveld, ve Sprock araştırmaları sonucunda kırmızı rengin tahrik edici bir şekilde negatif duygular uyandırdığını görürken sarı rengin ise pozitif duygular uyandırdığını görürler. 
Bunların dışında daha uzun süredir video oyunu oynayanların, diğer yeni oyunculardan renkler bazında daha az bir tepki gösterdiği saptanmıştır. Bu da demek olur ki yeni oyuncuların renklerle duygularının kontrol edilmesi daha kolaydır. Sonuç olarak ise video oyunlarında renk kullanımlarının oyunun daha etkili olması konusunda saptama getirirler. Böyle bir sonuç açıkçası beklemekteydim çünkü renklerin duyguları kontrol edebildiğini daha önceden biliyordum fakat bu denli etkili ve açık geri dönüşlerin çıkmasını beklemiyordum.

Kaynakça:  Affect., Plex Model Of, Figure 1: The Circumplex Model Of Affect (Russell 1980) With, and Valence On The Horizontal And Arousa. COLORS AND EMOTIONS IN VIDEOGAMES (n.d.): n. pag. Web. 12 Feb. 2017.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder